Uni lataa aivot

Alle kuuden tai seitsemän tunnin yöunet lisäävät masennuksen, sydän- ja verisuonitautien ja syövän riskiä, mutta Matthew Walker korostaa erityisesti kognitiivisten muistihäiriöiden ja unen välistä yhteyttä.

– Tutkimus osoittaa, että huono uni aiheuttaa suuren riskin ja liian pieni tai huono uni häiritsee ja heikentää päätöksentekoa sekä oppimiskykyä, kertoo ruotsalaisen CURA of Sweden Ab:n yrityskehittäjä ja uniasiantuntija Filip Andersson. Yritys on kehittänyt ja myynyt painohuopia vuodesta 2017 lähtien.

Syvä uni on tärkeää aivojen puhdistumiselle

Uni koostuu REM-unesta, jolloin näemme unia sekä NREM-unesta, syvästä unesta. Molempien vaiheiden riittävät jaksot määrittelevät hyvän unen. Matthew Walker korostaa kuitenkin NREM-unta muistihäiriöön liittyvänä riskitekijänä. NREM-unen aikana aivot puhdistuvat haitallisista aineista ja proteiinista, beeta-amyloidista, joka on Alzheimerin taudin perusta. Tässä aivojen gliasoluilla on keskeinen rooli, koska syvässä unessa ne kutistuvat ja luovat tilaa hermosolujen välille. Nukkumisen aikana aivo-selkäydinneste erittyy solujen väliin ja huuhtelee kuonatuotteet pois.

Matthew Walker ja hänen tutkimusryhmänsä ovat huomanneet valtimonrasvoittuman lisääntyvän niillä, jotka eivät saa tarpeeksi unta, mikä on vakuuttanut hänet siitä, että unen laadusta voi tulla kognitiivisten muistihäiriöiden biomarkkeri. Hän korostaa myös, että unentarve on yhtä suuri iästä riippumatta. Kauan luultiin, että vanhusten ei tarvitse nukkua niin paljon, mutta on enemmänkin kyse siitä, että unirytmi muuttuu iän myötä.

Niille, jotka haluavat nukkua paremmin, säännölliset nukkumaanmeno ja herätysajat ovat erittäin tärkeitä kehon unen säätelykyvyn kannalta. Toinen vinkki on välttää liikuntaa liian myöhään illalla tai käydä lämpimässä kylvyssä ennen nukkumaanmenoa.

– Ole varovainen kofeiinin suhteen. Se kiinnittyy samoihin aivojen reseptoreihin kuin adenosiini. Adenosiini kerääntyy kehoon päivällä ja antaa unisignaaleja keholle noin 12 tunnin kuluttua. Kofeiini vähentää adenosiinin vaikutusta ja sen puoliintumisajan ollessa noin kuusi tuntia, myöhään päivällä tapahtuva kahvin juonti vähentää kehon unen tunnetta.

Painopeitto auttaa nukkumaan paremmin

Painopeitto auttaa useita nukkumaan paremmin. Painopeittoja on käytetty noin kymmenen vuoden ajan terveydenhuollossa, ja tekniikka perustuu DPS: ään, syvän paineen simulointiin, jossa huovan paino ja rakenne luovat lujan syleilyn, joka jatkuvan paineen ansiosta auttaa kehoa rentoutumaan.

– Se toimii kuin hieronta. Paino vaimentaa sympaattista hermostoa, joka kytketään päälle stressin aikana. Samanaikaisesti parasympaattisen hermoston aktiivisuus lisääntyy, mikä aikaansaa rauhoittavan vaikutuksen ja helpttaa nukahtamista.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että painopeitolla on vaikutusta sekä uni- että ahdistuneisuusongelmiin. CURA of Sweden tekee parhaillaan yhteistyötä Uppsalan yliopiston kanssa tutkimuksessa, jossa selvitetään painohuopien käytön sekä uneen ja rentoutumiseen liittyvien hormonien erityksen suhdetta.

– Tämä on ensimmäinen painopeitotutkimus, jossa tutkitaan hormonaalisia vaikutuksia. Uniongelmat ovat nousseet tärkeiksi terveyskysymyksiksi yhteiskunnassa ja liittyvät usein lisääntyneeseen stressiin. Meidän tulisi nukkua paremmin, ja on ilahduttavaa, että monet kokevat CURA:n painopeittojen auttavan siinä.

Lähde: STT Info

Vastaa