Miten irti tupakasta?

Kukaan ei varmaan enää nykyään tule sanomaan, että tupakointi olisi terveellistä, tai että siitä olisi yhtään mitään hyötyä. Siitä huolimatta maailmalla poltetaan vielä todella paljon, ja esimerkiksi British American Tobacco teki mm. 2018 vielä useamman miljardin punnan voitollisen tuloksen. Euroopassa on tupakkateollisuutta ollut jo yli 300 vuotta ja se on tuottanut miljardien omaisuuden monelle eurooppalaiselle mahtisuvulle. Esimerkkinä Suomen Rettig-suku ja sen tupakan värittämät juuret. Rettigin teolliset perinteet juontavat juurensa 1770-luvun Hampuriin, jossa Steffen Cerillius Rettigistä tuli tupakkamestari.

Siinä missä vielä sodankin jälkeen 50-ja 60-luvuilla saattoi törmätä tupakkamainoksiin, joissa mainittiin tupakka terveellisenä tuotteena, kaikki mainostajat ja tupakkatuotteiden valmistajat tiesivät että niin ei todellakaan enää ollut. Tupakkaa jaettiin ilmaiseksi jopa lentokoneissa.

Tupakan terveyshaitat

Se että tupakoitsija tiedostaa tupakan haitat, ei vielä tarkoita, että tupakointi loppuisi siihen pisteeseen. Tupakanpolttamisesta tulee helposti tapa, josta on vaikea päästä eroon. Itse nikotiinista on jopa helpompi päästä eroon kuin siitä tavasta, ja siksi tupakasta irti pääsemiseen tarvitaan muutama perusasia:

  • oma päätös
  • suunnitelma lopettamisesta
  • päätös lopettaako kerrasta vai vähentäänkö ensin
  • suunnitelma mitä tehdä tupakkatauoilla
  • tupakan polttamisen vaihtoehdot: terveelliset naposteltavat
  • nikotiinin vaihtoehto: nikotiinipussit

Listatuista varsinkin nikotiinipussit ovat jo todistaneet toimivuutensa tupakoinnin lopettamisessa. Ja vaikka sitä kautta käyttäjä saa vielä nikotiinin, tupakan käyttö loppuun ja samalla loppuu myös lähellä olijoiden passiivinen tupakan polttaminen.

Joka kymmenes lapsi altistuu Suomessa tupakansavulle. Tupakansavu heikentää lapsen vastustuskykyä ja ärsyttää silmiä, kurkkua ja hengitysteitä. Vanhempien tupakointi lisää myös lapsen riskiä sairastua toistuviin tulehdussairauksiin, astmaan ja allergioihin.

https://stumppi.fi/tutkittua-tietoa/passiivinen-tupakointi/

Tupakoitsija ei välttämättä edes ajattele sitä, että autossa, asunnossa tai missä tahansa tupakointi tuottaa tupakan savujäämiä. Tupakansavun jäämiä löytyy tupakoijan ihon ja hiusten lisäksi asuntojen pintamateriaaleista, tekstiileistä ja huonepölystä. Tätä altistusta kutsutaan savujäämäksi (thirdhand smoke). Edes perusteellinen siivous ei poista savujäämiä kokonaan. Asuntojen ja hotellihuoneiden pinnoissa ja huonepölyssä savujäämiä voidaan havaita jopa 2 kk sen jälkeen, kun tupakointi tilassa on lopetettu.

Se, että lääkevalmistajat ja lääkeyhtiöt sekä lääkärit puhuvat ”tupakointi voi vahingoittaa terveyttäsi”, johtuu siitä, että mikään ei ole koskaan 100 % varmaa, kun on kyse ihmisen kehosta. Ja siksi ei julkisesti voi sanoa ”tupakointi vahingoittaa kaikkia”, vaikka tiedetään tilastollisesti sen moninaiset terveyshaitat ennenaikaisesta kuolemasta syöpään, hengityselinsairauksiin, sydän- ja verisuonitauteihin, kakkostyypin diabetekseen sekä mm. miesten erektiohäiriöihin.

Joka kolmas syöpä johtuu tupakoinnista ja joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää 8-10-vuotta. 

Ei laitonta

Koska tupakointi ei ole laitonta, ei sen lopettaminenkaan ole aina niin helppoa. Tupakoitsijan oma sosiaalinen piiri voi toimia mahdollistajana ja jopa useasti tarjota tupakoitsijalle tupakan, jollei hänellä itsellään ole. Lopettamispäätöksen tehneen tupakoitsijan onkin tärkeätä kertoa päätöksestään ystävilleen ja lähipiirilleen, jotta nämä voisivat tukea päätöksen kanssa. Tupakkataukojen tilalle pitää kehittää jotain muuta toimintaa.

On totta, että työstressiä on hyvä lieventää joillain keinoilla työpäivän aikana. Lyhyt happihyppely, venyttely, kupillinen kahvia tai tupakkatuko ovat monien suosimia keinoja katkaista työpäivä rentouttavan tekemisen parissa. Tupankan sijainen kävelylenkki on monesti satakertaa parempi vaihtoehto ja mikäli pääset tekemään kävelyn puistossa tai jopa metsässä, auttaa se omaa pääkoppaasi jaksamaan entistä paremmin. Monet ovat kokeilleet myös pientä meditointia ja teetä tupakkatauon sijasta. Voit tehdä myös suunnitelmia tulevalle viikonlopulle, sillä tärkeintä on saada ajatukset pois tupakasta, vaikka sitten pelaamalla sitä älypuhelimessa olevaa mobiilipeliä.

Elämä tupakan jälkeen

Monet tupakoinnin lopettaneista kertoo keränneensä lopettamisen jälkeen lisäkiloja. Tämä johtuu usein siitä, että tupakan sijasta on alettu syödä karkkeja tai vastaavaa välipalaa aivan liiallisia määriä. Mutta lopettaminen kannattaa.

Jo ensimmäisten päivien aikana tupakoinnin lopettamisen jälkeen, veren häkäpitoisuus laskee normaaliksi ja nikotiini häviää elimistöstä. Sydämen syke tasoittuu, ja verenpaine alenee. Keuhkot alkavat puhdistua limasta, ja hengittäminen helpottuu. 

Kaksi viikkoa lopettamisesta ja verenkiertoelinten ja keuhkojen toiminta ja fyysinen suorituskyky paranee ja vieroitusoireet helpottuvat vähitellen ennen häviämistään. Unen laatu paranee ja unen määrä kasvaa tupakoinnin lopettamisen jälkeen, kunhan menet rauhassa nukkumaan, etkä valvo tietokoneella, älypuhelimella tai televisiota katsoen. Myös haju- ja makuaisti kohenevat nopeasti.

Trackbacks & Pings

Vastaa