Vitamiinit arkemme hyvinvoinnin rakennuspalikoina

Me tiedämme, että tarvitsemme vitamiineja eri syistä eri aikoihin elämäämme. Me tiedostamme myös sen, että saamme niitä eri lähteistä, ja yksi perusta olisi monipuolinen ravinto, mutta jos arkemme on hektistä, ja syömme osittain väärällä tavalla ja ilman kunnollista rakennetta, meidän olisi hyvä tietää edes vähän enemmän niistä kehomme vitamiineista, ja mistä niitä saa tarvittaessa. Verkkoapteekki tarjoilee vitamiinit netistä, mutta sen tiedon ohella on hyvä tietää, mitä vitamiineja sitten tarvitsemme lisää…

Vitamiinit arjessamme – mitä tarvitsemme ja mistä niitä saamme?

Vitamiinit ovat tärkeitä kehomme normaalille toiminnalle ja niiden puutos voi aiheuttaa erilaisia terveysongelmia. Esimerkiksi A-vitamiini edistää näkökykyä, C-vitamiini vahvistaa immuunijärjestelmää ja D-vitamiini edistää luuston terveyttä. On tärkeää saada tarpeeksi vitamiineja monipuolisen ruokavalion ja tarvittaessa vitamiinilisän avulla. On kuitenkin tärkeää huomata, että vitamiinilisät eivät korvaa monipuolista ruokavaliota. Monipuolinen ruokavalio on kaikille se hyvä tavoite, mutta valitettavasti arki voi välillä vaikeuttaa sen saavutettavuutta, ja silloin on ihan hyväksyttävää turvautua valmisteisiin, joita saa esimerkiksi verkkoapteekista.

D-vitamiinia saa monista eri lähteistä, kuten:

  • Auringonvalolla: iho muuttaa UVB-säteilystä D-vitamiinia.
  • Ruoasta: D-vitamiinia löytyy esimerkiksi kalaöljystä, maksasta, munankeltuaisista, kananmunan valkuaisesta ja joissain margariineissa sekä maitotuotteissa.
  • Vitamiinilisistä: D-vitamiinia löytyy monista eri vitamiinivalmisteista, kuten kapseleista, tableteista ja nestemäisistä vitamiinivalmisteista.

On tärkeää huomioida, että auringonvalo on tärkein lähde D-vitamiinin saannille. Suositeltu päivittäinen annos D-vitamiinia on 200-400IU, mutta tarve vaihtelee iän, sukupuolen ja ihonvärin mukaan. Suuremmat annokset saattavat vaatia lääkärin neuvonnan. Entäs sitten se A-vitamiini, sillä näkökyky on melkoisen tärkeä, teemme sitten millaisia töitä tahansa. A-vitamiinia saa monista eri ruoka-aineista, kuten:

  • Maksasta: maksa sisältää erittäin suuren määrän A-vitamiinia.
  • Munankeltuaisista: keltuaiset ovat erittäin hyvä A-vitamiinin lähde.
  • Maitotuotteista: maitotuotteet, kuten maito, juusto, jogurtti ja raejuusto, sisältävät A-vitamiinia.
  • Käsittelemättömästä maissista: käsittelemätön maissi sisältää A-vitamiinia.
  • Kuitupitoisista vihanneksista: esimerkiksi tummat lehtivihannekset, kuten parsakaali, keltainen paprika, tomaatti, kukkakaali, jne.

A-vitamiinin saanti on tärkeää silmien ja ihon terveydelle, immuunijärjestelmän toiminnalle, kasvulle ja kehitykselle, sekä solujen erilaistumiselle. Suositeltu päivittäinen annos A-vitamiinia vaihtelee iän, sukupuolen ja raskauden mukaan.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on paljon muutakin kuin vitamiineja

Aina kun mietimme omaa hyvinvointiamme, tulee muistaa yksi tärkeä asia: tasapaino. Tasapaino niin työntekemisessä, vapaa-ajassa, syömisessä, juomisessa, nukkumisessa, viihteessä ja kavereiden kanssa olemissa – välillä joku asia voi viedä aikaa toiselta, mutta pidemmällä aikajänteellä näiden asioiden tasapainoittelu voi olla vaikeaakin, mutta siitä ei pidä varsinaisesti ottaa stressiä, ei kukaan tee kaikkea kaikkien ”sääntökirjojen” mukaan oikein, ja monella eri tavalla rakennettu arki toimii, tärkeintä on, että se sinun arkesi toimii sinulle, ja voit hyvin.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa fyysisen, henkisen ja sosiaalisen hyvinvoinnin tasapainoa. Se kattaa monia eri osa-alueita, kuten terveyden ja hyvinvoinnin, sosiaaliset suhteet, henkilökohtaisen kasvun ja kehittymisen sekä elämänhallinnan.

Fyysinen hyvinvointi tarkoittaa terveyttä ja hyvinvointia koskevia perustarpeita, kuten ruoan, juoman, unen ja liikunnan saantia. Henkinen hyvinvointi sisältää tunteiden, ajattelun ja mielen hallinnan, ja se liittyy esimerkiksi stressinhallintaan, itsetuntemukseen ja elämän tarkoitukseen. Sosiaalinen hyvinvointi puolestaan liittyy ihmisten välisiin suhteisiin, kuten perheeseen, ystäviin ja työyhteisöön.

Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukevat tekijät vaihtelevat yksilöittäin ja ne saattavat muuttua elämän eri vaiheissa. On tärkeää huomioida kaikki nämä osa-alueet ja tukea niitä yhdessä, jotta saavutettaisiin tasapainoinen ja kokonaisvaltainen hyvinvointi.

Jos sinun pitäisi tälle vuodelle 2023 asettaa yksi asia, jota haluat omassa hyvinvoinnissasi kehittää, tai parantaa, mikä se olisi? Ja jos sen toteuttaminen olisi nykyisessä arjessasi mahdollista, miksi et tekisi niin?

Vastaa